OMEGA SEAMASTER PLANET OCEAN ULTRA DEEP PROFESSIONAL DÜNYANIN EN DERİNLİKLİ SAATİ

OMEGA SEAMASTER PLANET OCEAN ULTRA DEEP PROFESSIONAL DÜNYANIN EN DERİNLİKLİ SAATİ

Maceracı Victor Vescovo, 2019’un başlarında Limiting Factor adlı denizaltısını Mariana Çukuru’nun dibine başarıyla indirdiğinde 10.928 metrelik bu dalış yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu yolculukta, derinlerde mükemmel performans gösteren OMEGA Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional da vardı. Derinliklere meydan okurken ince yapısıyla dikkat çeken Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional, denizaltıların Lomboz camlarından esinlenilen tasarımı ve kusursuz detaylarıyla dikkat çekiyor.

OMEGA’nın seçkin dalıs saati mirası

Yolculuğumuz 1932 yılında, herkes için üretilen ilk dalış saati olan OMEGA “Marine” modelinin tanıtılmasıyla başlıyor. Saat, insanları okyanusun derinliklerine taşıyabilen küresel dalış aracı “batisfer”in yaratıcısı Amerikalı kaşif Charles William Beebe tarafından kullanılıyordu. “Marine”, 1930’lardaki tarihi 14 metrelik dalışı sırasında Beebe’e iyi şekilde hizmet etti.

“OMEGA Marine saatimi Pasifik Okyanusu’nda 14 metre derinlikte kullanmıştım. Basınç normalin iki katıydı. Su ve toz geçirmezliği ve korozyona karşı dayanıklılığı, saat üretimi bilimi için gerçek bir gelişmeyi temsil ediyor.”
Charles William Beebe

1948 yılında ilk Seamaster doğdu. Su geçirmezliği ve mücadele sırasındaki güvenilirliği nedeniyle İngiliz havacı ve denizciler arasında rağbet gördü. OMEGA, 1957 yılında özel olarak dalgıçlar ve su altında çalışan uzmanlar için tasarlanan Seamaster 300 modelini tanıttı. OMEGA’nın belirgin “Ploprof” modeli 1970 yılında ortaya çıktı ve efsanevi Jacques-Yves Cousteau tarafından derinlikte test edildi.

Seamaster 1000, 1971 yılında tanıtıldı ve bir yıl sonra da OMEGA’nın Seamaster 120 “Big Blue” modeli doğdu. 1981 yılında serbest dalışçı Jacques Mayol nefesini tutup 101 metre derinliğe dalarak rekor kırdığında bileğinde Seamaster 120 vardı.

Çok popüler olan Seamaster Diver 300M, 1993 yılında tanıtıldı ve 2018 yılındaki 25. yıl dönümünde de klasik saatin yenilenen bir versiyonu piyasaya sunuldu.

2005 yılı, Ultra Deep hikayesinde önemli bir başlangıcı simgeliyordu. İlk Planet Ocean modeli 2005 yılında tanıtıldı.

OMEGA daha derinlere dalıyor

Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional

Konsept olusturma

Profesyonel bir dalış saati üretmek, İsviçreli marka için her gün yaptığı islerden yalnızca biri. Ancak Five Deeps macerasına uygun bir saat yaratmak, sıfırdan başlamayı ve riskler almayı gerektiriyordu. Buna değdi de! Saat üretiminin sınırlarını zorlayan OMEGA, yalnızca amaca yönelik olmakla kalmayan, gelecekte dalış saati üretimine de adapte edilebilecek çığır açan teknolojiler geliştirmeyi basardı.

Derinliklere meydan okurken inceliğiyle de şaşırtıyor

Bir saatin çok yüksek basınçlara dayanması için çok büyük olması gerekmez. OMEGA, saatin olağanüstü direncinden ödün vermeden kalınlığını 28 milimetrenin altında tutmayı basardı. Bu başarıya ulaşmaksa kolay olmadı. OMEGA Ultra Deep, saat kasası üzerindeki yüklerin kabul edilebilir sınırlar içinde kalmasını sağlamak amacıyla çok kapsamlı sonlu elemanlar analizi simülasyonlarına tabi tutuldu.

Limiting Factor için ve Limiting Factor ile yapıldı

Limiting Factor’ın grade 5 titanyumdan basınçlı gövdesi, yeni bir ileri dövme tekniği ve tamamen kaynaksız bir yapı geliştirilmesini gerektiriyordu. Bezel gövdesi, kasa gövdesi, kasa arkası ve tepe, Limiting Factor gövdesinden artan parçalar işlenerek yapıldı. Bu parçalarda malzemenin kökenini, özelliğini ve kalitesini gösteren DNVGL damgası bulunuyor.

Lomboz tasarım

Bir denizaltının geliştirilmesinde, lomboz camlarının tasarımı kritik bir adımdır. Limiting Factor’ın lomboz camlarının yük taşıyan yüzeyleri, gerilimin en yüksek olduğu yer olan koninin iç kenarlarındaki basıncı minimize etmek üzere tasarlandı.

Denizaltındaki lomboz montajına benzer şekilde, tam derinlik özellikli bir saatte camın kasaya montajı da önemli bir nokta. Gerilimi dağıtabilmek için OMEGA bu yük taşıyan konik tasarımdan ilham aldı ve camın kasaya sağlam ancak esnek bir şekilde montajı için Liquidmetal® kullandı. Patent bekleyen bu yenilikçi sıcak bağlantı tekniği, polimer sızdırmazlık malzemesi kullanımından kaçınabilmeyi ve cam kalınlığını azaltabilmeyi sağladı.

Kasa arkası ve tepe

Manta Boynuzlar

Titanyum kasaya tamamen entegre olan Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional boynuzları, tam okyanus derinliğinde hem saat hem de kayış yüksek çekiş yüküne maruz kalabileceğinden, malzeme dayanım sınırlarının adılması riskini azaltmak için açıkta bırakılmış. Vatoza benzeyen kendine has görünümü nedeniyle bunlara “Manta” adı veriliyor.

Ultra Deep’in diger tarafı

Kasa arkasında, Multi Beam sonar teknolojiyi simgeleyen eşmerkezli daireler içinde, keşif yolculuğunun logosu bulunuyor. Model, referans numarası, malzemeler, DNV-GL sertifikası ve “tested 15000m / 49212ft” (15 bin metre derinlikte test edilmiştir) ibarelerinin tamamı lazerle kasa arkasına işlenmiş.

Sımsıkı

Üç adet OMEGA Seamaster Planet Ocean Ultra Deep saatle dalış gerçekleşti. Saatlerin ikisi denizaltının robotik koluna takılmış, biri ise bir inişçi üzerindeydi. OMEGA’nın kayış malzemesi tercihi, markanın uzay tecrübelerinden ilham alıyordu. Polyamid kayış ve velcro kapanış kombinasyonu, Apollo görevleri sırasında kullanılan kayışlarla yakından ilişkili.

Daha sıkı testler

 

Saatlerin tamamı, Triton’ın Barselona’daki tesisinde, bir DNV-GL gözlemcisi eşliğinde basınç testlerinden geçti. Seçilen maksimum basınç, Mariana Çukuru’nda gereken toleransla ilişkiliydi ancak tamamen emin olmak ve dalış saati standartlarına uymak için OMEGA, % 25 güvenlik marjı koyma konusunda ısrarcı oldu. Bu da saatlerin 1500 bar basınç / 15.000 metre derinlikte mükemmel bir şekilde çalısması anlamına geliyordu.

Triton testlerinden geçen ve gezegendeki en derin noktada rüstünü ispat eden OMEGA Seamaster Ultra Deep saatleri, daha sonra saat endüstrisindeki en üst düzey testlere tabi tutuldu. Dalış sonrasında tüm saatler 10 günlük bir süreçte İsviçre Federal Ölçüm Enstitüsü (METAS) tarafından çetin testlerden geçirildi. Zorlu su altı macerasından sonra bile her bir saat Master Chronometer sertifikası almayı başardı.

 

%d blogcu bunu beğendi: