Dikkat! İtalya’nın en ucuz ve en büyüleyici yerindesiniz!
İtalya’nın birçok yerini gezen gören biri için Puglia’yı keşfetmek son derece iştah açıcı. İnanılmaz kentler, şahane tatlar, efsanevi yapılarla dolu Puglia’da gideceğiniz ilk adres, Bari olmalı doğal olarak. Bari; İtalya’nın güneydoğusunda, Adriyatik Denizi kenarında şahane ve bir o kadar da tarihi liman kenti. Tam çizmenin topuğuna denk gelen Puglia Bölgesi’nin de merkezi aynı zamanda. 1813’te, Napoléon’un generallerinden Murat, kente bugünkü ilk şeklini verdi. İtalya’nın en yoksul bölgesi olarak biliniyor. Hayli popüler bir destinasyon aslında. Geçtiğimiz yıllarda Justin Timberlake ve Jessica Biel burada evlenince, tüm dünya gözlerini bu bölgeye çevirdi. Türkiye’ye mesafesi en yakın olan İtalya vilayeti desem yeri. Zira İstanbul’dan bindiğiniz bir THY uçağı ile 1 saat 45 dakikada, Bari’de soluğu almanız mümkün.

Bari, Roma ve Napoli’nin ardından, İtalya’nın üçüncü büyük kenti. Adriyatik Denizi’nin en büyük liman kentlerinden biri aynı zamanda… Bu da, bizler için büyük avantaj elbette. Gezip görmeye değer onlarca tarihi mekânı var elbette. Zira son derece tarihi bir kent… Napoli’den sonra, Güney İtalya’nın en önemli ikinci ekonomik merkezi konumunda… Bari Vecchia olarak adlandırılan eski şehirdeki ortaçağ mahallelerinin dar sokaklarını adımlamak, eşsiz bir duygu. Tam anlamıyla büyülendim diyebilirim. Tam bir Akdenizli… Son derece özgün restoran ve kafelerinde, birbirinden leziz yerel tatları da son derece ucuz fiyatlara mideye indirmeniz olası. Çünkü Euro bölgesinde olmasına rağmen, İtalya’nın güneyine özgü bir ucuzluk var bu kentte. Şehrin trafiğe kapalı Via Sparano bölgesinde, dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapan mağazalarda alışveriş yapabilir, kentin doğal plajları ve masmavi sularına kendinizi atarak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Kumsalları muhteşem, denizi harika… Dediğim gibi; Orta Çağ’dan günümüze kadar varlığını koruyan yapıları, geleneksel kireç taşı evleri, doğal köyleri ve jeolojik harikaları ile Puglia’nın inci kenti Bari, açmış kollarını sizi bekliyor.
Akdeniz’in kalbi burada atıyor
Castello Normanno Svevo (Norman Swabian Castle): 12. yüzyılda Norman Kralı II. Ruggero tarafından inşa edilen yapı, II. Frederick tarafından 1233’de restore edilmiş. Restorasyon sırasında, bugün hala görülebilen çifte Norman kuleleri de, dev yapıya ilave edilmiş. Rönesans döneminden beri sanatçıların, yazarların ve ressamların çalışma alanı olan Castello Kalesi’nin büyüleyici iç avlusu, anıtsal merdivenleri ve mütevazı odaları, gün içinde gelen ziyaretçileri ağırlıyor.
Bari Aziz Nikola Bazilikası (Basilica di San Nicola): Puglian-Romanesk mimarisinin muhteşem bir örneği bu yapı. Geçmişi, 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Bazilikanın, Türkiye’den getirilen ve Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas kalıntılarını barındırmak için inşa edildiği tahmin ediliyor. Günümüzde, hem Katolikler hem de Ortodoks Hristiyanlar için önemli bir hac yeri olarak görülmekte.
Bari Katedrali (Cattedrale di San Sabino): Bari’nin simge yapılarından. Nispeten Aziz Nikola Bazilikası’nın gölgesinde kalsa da, son derece özel yapısıyla dikkat çekmekte. 1062’de Bizans İmparatorluğu yardımıyla yaptırılan Bari Cathedral, 1156 yılında, Sicilyalı I. William tarafından tahrip edildikten sonra, 1170 yılında Romanesk tarzında yeniden inşa edilmiş. Canosa piskoposu Saint Sabinus’un sakladığı eserler ve Aziz Maurus’u resmeden bir tablo da katedral içerisinde korunuyor.
Bari Vecchia (Eski Şehir): Tam bir eski şehir burası. Çok sayıda dar ve dolambaçlı sokaklardan oluşuyor. San Sabino Katedrali, San Nicola Bazilikası ve Swabian Kalesi gibi kentin önemli Orta Çağ eserleri burada yürüme mesafesinde. Norman, Bizans, Roma ve Roma öncesi liman kentlerinin kalıntılarını da üzerinde taşıyan Eski Şehir, İtalya’nın en eski yerleşim birimleri arasında yer alıyor.
Lungomare gezi alanı: 1927’de halkın kullanımına açıldı. Bembeyaz binaları, lüks balıkçı lokantaları ve eşsiz deniz manzarası ile tam bir Akdenizli. Şehrin antik duvar çizgisini takip eden 3,5 km uzunluğundaki Lungomare limanı boyunca, büfe ve seyyar tezgahlardan hediyelik eşya ve atıştırmalıklar alabilir, denize karşı konumlandırılan ahşap banklarda dinlenebilir ya da bisikletle sahili baştan sona dolaşabilirsiniz.
Bari Piazza Mercantile: Bari’nin Nobles Konseyi’nin merkezi olan Sedile ile karşı karşıya bulunmakta. Meydanın kuzeydoğu köşesinde, bir zamanlar devlete ya da esnafa borçlarını ödeyemeyen kişilerin el ve ayaklarının bağlanarak kırbaçlandığı Colonna della Giustizia isimli “Adalet Sütunu” da yer alıyor.
Teatro Margherita: Bari’nin tam da kalbinde yer alıyor. Tam instagramlık. Son derece renkli bir yapı… 1914 yılında yıkılmaya yüz tutmuş, eski bir ahşap tiyatro yerine inşa edilmiş. İki kuleli bu etkileyici tiyatro, dekoratif desenlerin ve ince işçiliğin ön planda tutulduğu Art Nouveau stilinin de simgesi denilebilir. Eski liman ve balıkçı teknelerinin hemen yanında.
Via Sparano: Kentin en büyük ve en ünlü alışveriş caddeleri arasında gösteriliyor. Yılbaşı kutlamalarının, festivallerin ve önemli yürüyüşlerin başlıca adresi olan Via Sparano’da sevdiklerinize hediyelik ürünler alabileceğiniz çok sayıda mağaza ve yöresel dükkân bulunuyor.
Pinacoteca Metropolitana di Bari (Büyükşehir Belediyesi Resim Galerisi): 19. yüzyıl Napoliten ve Güney İtalya resimlerinin önemli bir bölümü, Macchiaioli’nin bazı resimleri, Corrado Giaquinto‘nun resimlerinin bir bölümü ve Apulian Orta Çağ Majolika resimleri gibi çok sayıda eşsiz eser sergileniyor. 1928 yılında kurulan galeri şehrin ve hatta ülkenin en önemli sanat müzelerinden biri.
Petruzzelli Opera Binası: İnşa tarihi 1898-1903 yılları arası. Şehrin ünlü sembolleri arasında bulunuyor. Kubbe freskini tasarlayan ressam Raffaele Armenise sayesinde, çok daha etkileyici bir görünüme kavuşan Teatro Petruzzelli, Bari’nin en önemli sanatsal etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
Piazza del Ferrarese: Gemilerden inen malları şehre daha kolay taşıyabilmek için hazırlanan bu mekan, Orta Çağ’a ait kent kapıları, nostaljik dükkanları, taş kaldırımları ve eşsiz deniz manzarası ile Bari’nin cazibe merkezleri arasında. Oldukça geniş bir meydan olan Piazza del Ferrarese’da yıl boyunca konser, fuar, festival ve sanat sergileri gibi çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.
Taptaze makarnalar, doyumsuz pizzalar
İtalyan mutfağının iki meşhuru burada da boy göstermekte elbette. Puglia’nın yöresel lezzeti ise Focaccia ve Orecchiette makarnası. Focaccia için, odun fırınında pişen, iki santim kalınlığında, altı kıtır, üstü yumuşak bir tür “kalın pizza ekmeği” aslında. Üzerine mozarella, domates, ricotta, soğan, et, sebze serpiştirilerek pişiriliyor. Orecchiette ise, ev yapımı bir makarna. Tombul, içe basık ve tırtıklı. Küçükleri için kıymalı sos ya da yanında yuvarlak salçalı köfte ile servis yapılabiliyor. Ev yapımı makarna almak ve yemek isterseniz Bari’nin merkezindeki Arco Basso’dan geçip Bari Vecchia’ya gidin. İtalyan teyzeler bunları hemen evlerinin önünde yapıp, kurutup sokakta satıyorlar.
Matera’yı görmeden ölme!
Kesinlikle İtalya’nın en sıradışı kenti Matera, UNESCO 2019 Kültür Başkenti olacak küçük bir şehir. Puglia’ya komşu Basilicata bölgesinde bulunuyor. Napoli’ye mesafesi olduğundan Bari’den buraya gitmek çok daha akıllıca… Şehirde, Arap-Bizans ve Fransız etkisi görmek mümkün… Bölge, Barok tarzının, açık biçimde Napolitan etkisinde kaldığını da göstermekte. Halkının, 9 bin yıl önceki ataları ile aynı evlerde yaşamalarıyla övündükleri dünyadaki tek yer denilebilir sanırım. Etkileyici ve büyüleyici… İtalya’nın henüz çok tanınmayan bir değeri aslında… Kesinlikle ülkenin en ilginç ve sıradışı yerlerinden. Tüf kayalarına oyularak inşa edilen bu pitoresk şehir. 1993 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Ancak ne ilginçtir ki; bu çok özel şehir, diğer çok bilindik, fazlasıyla turistik İtalya şehirleri gibi ünlü değil. Mardin’e olan benzerliği dikkat çekici… Kapadokya’daki Ihlara Vadisi benzeri, yamaçlara ve mağaralara oyulmuş çok sayıda kilise ve yapının olması da önemli. Matera’yı görmeden ölmeyin derim ben.
Borgo Egnazia: Kelimeler anlatmaya yetmez
2016’da dünyanın en iyi oteli seçilen bir mekân; Borgo Egnazia. Puglia’nın en ihtişamlı, masalsı yapılarından biri. Dev kapılarından bahçeye adım attığınızda, bir ortaçağ köyüne geldiğinizi sanabilirsiniz. Her yer yöreye özgü taşla kaplı. Müthiş bir ambiyans ve ışıklandırma. Eski mi, yeni mi bilemediğiniz sokaklar. Yapılarından kokan buram buram tarih… Justin Timberlake ve Jessica Biel burada evlenince yıldızı bir anda parladı. Borgo Egnazia, toprakların antik kültürü ve nonpareil mimarisinin son derece güzelliğiyle konuşulan Puglia’nın nefes kesici bir hikâyesi gibi. Hayatınızda deneyimleyebileceğiniz en lüks ve en farklı konaklama tecrübesi olacaktır. San Domenico Golf Kulübü’nün varlığı nedeniyle de sadece İtalya’dan ve Avrupa’dan değil, dünyanın dört bir yanından golf ve lüks düşkünü zenginleri burada, yanı başınızda görmeniz pekâlâ mümkün. La Corte, Il Borgo ve Le Ville adında ayrı ama birbiriyle bağlantılı üç alandan oluşmakta. Dinlendirici beyaz tonlarında dekore edilmiş olması da ilham verici.
Nasıl gidilir?
Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk’ten, Bari Palese Havalimanı’na karşılıklı direkt seferleri mevcut. Seyahat süresi de 1 saat 45 dakika ya da 2 saat arasında değişmekte. Yaklaşık 4 ay önce THY Bari Genel Müdürlüğü’ne atanan Ömür Kahraman, Puglia ve Bari’nin tercih edilir bir destinasyon olabilmesi için var gücüyle çalışmakta. Ömür Hanım THY’deki üç kadın bölge genel müdüründen biri. Diğer ikisi Kosova ve Bilbao’da görev yapıyor. Ömür Kahraman’ın bölgedeki işbirlikleri de, THY ve Türkiye’nin tanıtımı ve küresel güç olması açısından son derece önemli.
Murat Güloğlu