“Hidroksiklorokin” ve “klorokin” isimli ilaçların göze yan etkileri

Korona tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ve klorokin ilaçları göz sağlığını nasıl etkiliyor?

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs (COVID-19) salgınıyla kullanımı gündeme gelen “ isimli ilaçların göze yan etkilerini herkes merak ediyor. Bu ilaçların göze yan etkilerini Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar anlattı.

“Kısa dönem kullanmaktan korkmayın”

Coronavirüs (COVİD-19) tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ve klorokinin günümüzde pek çok romatolojik (romatizmal) hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Prof. Dr. Banu Coşar, ilacın kısa dönem kullanımındaki risklerin çok yüksek olmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Banu Coşar, “İlk olarak sıtma tedavisi için üretilen bu ilaçlar, günümüzde romatizma hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. İlaçlar genel olarak güvenli olsa da uzun süreli kullanımda gözleri etkileyen riskler ortaya çıkabiliyor. Bu ilaçlar gözün retina (ağ) tabakasında birikim yaparak, retina toksisitesine (ilaçlara bağlı retina hasarı) ve retinopatiye (retina bozukluğu) yol açabiliyor. Retinopati çok ilerlerse görme kaybı meydana geliyor.  Hidroksiklorokin ve klorokin, ayrıca gözün şeffaf (kornea) tabakasında da birikim yapabiliyor. Ama korneadaki birikim görmeyi etkilemiyor ve ilacın bırakılmasını gerektirmiyor” dedi.

COVID-19 için kısa dönem hidroksiklorokin ve klorokin kullanacak her hastaya rutin göz muayenesi gerekli değil!

Prof. Dr. Banu Coşar, korona virüs nedeni ile hidroksiklorokin ve klorokin başlanan hastalarda kısa dönemde retina toksisitesi ve retinopati beklenmediğinden, her hastaya tedavi öncesi rutin göz muayenesinin gerekli olmadığının altını çizdi.

Yan etkiler uzun süre kullanım sonucu oluşuyor
Düzenli muayenelerin ilaç kullanımına bağlı yan etkilerde erken tanı sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Banu Coşar şunları söyledi: “Bu ilaçlar ülkemizin gündemine COVID-19 salgını nedeni ile girdi ama biz göz doktorları yıllardır bu ilaçları kullanan binlerce romatoloji (romatizmal hastalıklar) hastasını takip ediyoruz. Sık yaptığımız göz muayeneleri ve ileri tetkikler sayesinde, retinopati başlangıcını belirti vermeden yakalayabiliyoruz. Eğer gözde böyle bir yan etki başlarsa, romatoloji doktoru bu ilaçları kesip yerine başka bir ilaca geçebiliyor. O nedenle bu ilaçları kısa dönem almaktan göz sağlığı açısından korkmayın. Kullanımdan ancak 5 yıl sonra, doz aşımında, böbrek hastalığı olanlarda, etkileşim riski olan başka ilaçları kullananlarda ve sarı nokta hastalığı olanlarda retinopati riski artar.”

Uzun süreli ilaç kullananlar ne sıklıkta göz muayenesi olmalı? Hangi testleri yaptırmalı?
Uzun dönem ilaç kullanmaya başlamadan önce göz muayenesine gidilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Banu Coşar, “Bu muayenede göz dibi muayenesini de içeren komple göz muayenesi yapılıyor. Görme alanı ve sarı nokta tomografisi tetkikleri yapılıyor. Herhangi bir yan etki bulgusunda göz muayenesi sıklığı yılda 2 kez veya daha fazla olacak şekilde düzenleniyor. Erken tanı durumunda ilaç bırakılırsa görme seviyesi sabit kalıyor. Ancak tanı koymada gecikilirse, ilaç bırakıldıktan sonra da görme azalmaya devam edebiliyor. Erken tanı, bu yüzden çok önemli” dedi.

%d blogcu bunu beğendi: