Çok sakin bir tavrı var. Aynı zamanda da bir o kadar güçlü adımlar atan birisi. Oyunculuk onun için büyük bir tutku. Bu derin tutkusuyla yeteneği bir araya gelince ortaya hepimizi ekran başına kilitleyen büyüleyici bir oyuncu çıkıyor. Son olarak ekranlarda Barbaroslar : Akdeniz’ın Kılıcı dizisi ile yer alan bu yakışıklı adamın yolculuğu ve hedeflerine dair keyifli bir serüvene çıktık.
be MAN Magazine Şubat 2022 kapak konuğumuz Ulaş Tuna Astepe!
RÖPORTAJ : NAYMAN BATIMOR
Yolculuğun Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde başlıyor. Bize biraz o yıllardan bahseder misin? Mimar Sinan’ın genelde daha kapalı ve de katı bir ekol olduğu söylenir. Sen nasıl değerlendirirsin?
Okuduğum okulun ana sahnesi, Carl Ebert adında Alman bir tiyatro sanatçısının adını taşıyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında özel bir davetle Türkiye’ye gelerek burada konservatuarın alt yapısını kuran Yahudi bir Alman. Benim okuduğum yılarda ise bölüm başkanı olarak Brecht ve onun epik tiyatrosu ekolünden gelen Zeliha Berksoy konservatuar eğitiminin ana hatlarını çizmişti. Konservatuar, adı üstünde, konservatif bir eğitim sunar. Biz bir İngiliz genci gibi Shakespeare’i lisede okumadığımız için sıkı, kapalı, disiplinli ve konsantre bir eğitim gördük. Bu süreçte dizilerde oynamamıza müsaade edilmezdi. Elbette ki yanlışları da olan bir sistem. Korumacılığın hem doğru hem yanlış tarafları var. En güzel cevap konservatif bir eğitim alıp progresif olmaktır belki de.
Oyunculuk konusunda çok güçlü bir akademik eğitimin var. Konservatuar için hayatındaki en büyük katkı olduğunu mu düşünüyorsun?
Konservatuar yılları hayatımdaki en bereketli zamanlardan biriydi. Üzerinde kostüm, ağzında diksiyon çubuğu, elinde tekst, gitar, baston, şapka ve yüreğinde tiyatroyla koridorlarda taklalar atan, replikler okuyan, düşünen, çalışan bir grup genç ve ayrı dünyaların insanları olan harika öğretim görevlileri. Bir de oyunculuk eğitiminin verdiği zihin açıklığıyla gençliğin verdiği sokak merakı birleşince hayat bir panayıra dönüştü benim için. Klasik metinleri anlamaya çalışırken, pazardaki limoncuya da bakmayı, görmeyi öğrendiğimiz yıllar. Okumaya, araştırmaya teşvik eden hocalarımızla, sokağa çıkın, insanlara bakın, hayatı yaşayın ve birbirinizi sevin diyen ustalar.
Eğitimin sonrasında yavaş yavaş setlerde görev almaya başlamışsın. Hatta setteki ilk görevinin bir film projesinde kostüm asistanlığı olduğunu okuduk. Kamera arkasında çalışmanın, bu dünyanın disiplinini öğrenmen ve de oyunculuğun açısından ne gibi artıları oldu?
Aslında eğitimim sonrası değil, lisenin son yılında çalıştım kamera arkasında. Beni konservatuar sınavına hazırlayacak birine ihtiyacım vardı, İstanbul’a sonradan gelip burada parasız yatılı okuyan bir gençtim ve kendi çevremde bu insanlara ulaşamıyordum. Bir aile dostumuz vasıtasıyla kostüm asistanlığı yapmaya başladım. Bir yandan harçlığımı çıkarıyor, diğer yandan da beni hazırlayacak, aynı açıdan baktığımız gibi bana farklı pencereler de aralayacak bir usta arıyordum. Bu süreçte set arkasında çalışmak, ekip arkadaşlarıma karşı geliştirdiğim empatiyi besledi ve bana, onlara saygı duymayı öğretti. Sette bir oyuncunun düşeceği tuzaklardan biri kendini çok beğenmek, önemsemek yani kibirdir. Ben bu tuzağa düşmemeye çalışıyorum.
Tiyatro sahnesinde ve kısa filmlerde rol almaya başladığın dönemde ilk kez bir dizi projesinde izledik seni. Yayınlandığı döneme damga vuran bir dizi Karadayı’da Orhan Kara karakterine hayat verdin. Bu ilk dizi projesinin sendeki izlenimleri neler?
Okul yıllarında dizilerle aramızda hep bir mesafe vardı. Tiyatro metinlerinin o harikuladeliğini televizyonda bulmak imkansızdı. Okuldan ayrıldıktan sonra bir süre daha tiyatroda ısrarcı oldum. Ama Karadayı’nın senaryosu, yönetmeni, oyuncuları, yapımcısı, mükemmel bir “ansambl”dı. Ve kendimi onun bir parçası olarak buldum. İnsan kıymetini sonradan anlıyor bazı şeylerin. Karadayı, dramamızın güzel örneklerinden biriydi. İlk işim olması benim için bir şanstı.
Röportajın devamı be MAN Magazine Şubat 2022 sayısında!
Dergiye ulaşmak için : https://open.dergilik.com.tr/magazineDetail/68962